Fransk tv-hold besøger SDCN: - I er længder foran os

Med digital innovation som omdrejningspunkt valgte den landsdækkende tv-kanal France 2 at sende et hold til Aalborg i tirsdags. Her er Niels Ejskjær fra SDCN, voksne med diabetes og en lille gruppe fagfolk nemlig hjernerne bag en særlig digital løsning, som Frankrig nu har fået øjnene op for.

Niels Ejskjær fortæller om PRO

I Danmark er vi langt foran og en inspiration for andre europæiske lande.

Det mener den franske journalist Valérie Astruc, der lige nu rejser rundt i Europa med sin kameramakker Fabrice.

Den 8.-9. juni er der valg til Europa-Parlamentet i Frankrig, og det har fået den franske tv-kanal France 2 til at orientere sig rundt om på kontinentet, når det gælder smarte sundhedssystemer. For hvilke innovative, digitale løsninger har de forskellige lande, og kunne vi faktisk blive inspireret af hinanden?

Den dagsorden er Valérie og Fabrice taget til Aalborg med, for her har vi opfundet en digital løsning, der er længder foran Frankrig.

- Vi tager én historie med fra hvert land, vi besøger, som kan inspirere det franske folk, og derfor har vi valgt at komme til Aalborg, fordi I i Danmark er yderst godt forbundet i jeres sundhedssystem, siger Valérie Astruc og fortsætter:

- I Frankrig er folk meget tilbageholdende med at dele oplysninger, og faktisk er de også ret modvillige, når det gælder højteknologi.

Digital løsning opfundet i Nordjylland

Der var ikke langt fra tanke til handling, da Niels Ejskjær torsdag i sidste uge fik forespørgslen.

- Vi fik aftalen i hus om fredagen, og vi aftalte, at de kunne komme tirsdag til videooptagelse og interview, fortæller professor og overlæge Niels Ejskjær, der naturligvis var glad for, at Frankrig havde fået øje på netop denne digitale løsning.

- PRO står for patientrapporterede oplysninger, og det er oplysninger, som kun kan komme fra patienten. Det indebærer et fuldt digitaliseret spørgeskema, som patienten udfylder i ro og mag derhjemme, inden de kommer ind på diabetesklinikken, forklarer han til det franske tv-hold på engelsk.

Med det digitale spørgeskema kan diabetesbehandleren og patienten sammen gennemgå de sundhedsdata, som har patienten oplyst hjemmefra.

Patientens hjem er altså koblet direkte til hospitalet, og samtidig bliver alle oplysninger automatisk gemt i sundhedsdatabaser, patienten selv kan se sine sundhedsdata.

- Det er et utrolig gavnligt værktøj, som med kunstig intelligens giver os farve-indikatorer om, hvilke emner vi skal være opmærksomme på hos den givne patient, siger Niels Ejskjær og fortsætter:

- Det kan også være svært altid at huske det hele, når man som patient sidder her og skal genfortælle sine oplevelser, og derfor er dette redskab samtidig med til at sikre patienten en grundigere konsultation, fordi vi er på forkant og sammen kan gennemgå oplysningerne og finde den bedste behandling.

Den store forskel på Danmark og Frankrig

Netop den store tillid til systemet er noget af dét, Valérie lægger vægt på som grundsten i vores sundhedssystem.

- Den store forskel på det danske og det franske sundhedssystem er, at I stoler på jeres læger. Og så stoler I i langt højere grad på teknologi i modsætning til franskmænd, forklarer hun.

Og det bringer naturligvis store smil med sig, når et landsdækkende medie fra et af Europas største lande kigger i Nordjyllands retning.

- At de vil kaste lys over diabetes, digitalisering og os i Steno Diabetes Center Nordjylland er helt bestemt et solidt klap på skulderen. Og når Frankrig ringer, så tager man selvfølgelig telefonen, slutter Niels Ejskjær med glimt i øjet.

Du kan læse mere om PRO her.

Opdateret